Náš první autobusový zájezd po prázdninách 5.9. vedl do Železného Brodu a Turnova.

Začali jsme v Železném Brodě exkurzí ve sklárně Detesk, která se zabývá ruční výrobou skla a dřevovýrobou k dekoračním a reklamním účelům, vyrábí také technické a laboratorní sklo a produkty pro  osvětlovací techniku. Potom jsme si prošli s průvodcem malebnou čtvrť Trávníky, kde jsou k vidění chalupy z 18. a 19. století. V chalupě Běliště jsme si prohlédli národopisné muzeum. Také jsme byli v kostele a v muzeu skleněných betlémů.

Po obědě jsme pokračovali do Turnova, který je přezdíván srdcem Českého ráje. Zde nás čekala komentovaná prohlídka města a návštěva muzea českého granátu. Během 16. století zde vzniklo mnoho nových řemesel. Například hornictví, sklářství, barvířství a brusičství. Významná byla sklářská huť na výrobu umělých drahokamů ze skla. Roku 1884 zde byla založena odborná škola broušení a rytí drahokamů. Tradiční výroba šperků zde přetrvává až do dnešní doby. V okolí Turnova se vyskytuje mnoho polodrahokamů nedaleko je hora Kozákov kde se nachází mnoho opálů které se v Turnově řežou a leští do různých šperků, jejich kresba je opravdu nádherná.  Český granát jenž má sytě rudou barvu se zde netěží dováží se sem z dalších nalezišť v Čechách, zde se z hrubého granátu však dělají nádherné šperky. Výroba šperků z toho kamene proslavila Turnov po celém světě. Český granát se řadí mezi naše národní poklady. 

A jako překvapení nakonec nám autobus zastavil u zámku Hrubá Skála, postaveného na mohutných pískovcových skalách, kde jsme si vychutnali nádherný rozhled do Českého ráje.

 

Sepsal Kout Stanislav